Toruńskie Pierniki są ściśle związane z tradycją i dziejami Torunia. Historia ich sięga XIV wieku, a nazwę wiąże się ze staropolskim określeniem „pierny”, czyli „pieprzny” . Do ich wypieku używano m.in. mąki, miodu i przypraw korzennych. Pierniki to nasze materialne i niematerialne dziedzictwo, które jest częścią wspólnej europejskiej historii. Dlatego Muzeum Okręgowe w Toruniu przygotowało wyjątkowe warsztaty, które przybliżą dawne receptury na toruńskie pierniki. Czy wiesz jak smakował kiedyś piernik? Możesz się tego dowiedzieć biorąc udział w wyjątkowym spotkaniu, w trakcie którego uczestnicy przygotują ciasto według jednego z historycznych przepisów na pierniki, a także posłuchają opowieści o dawnych tradycjach piernikarskich, procesie przygotowania ciasta i historii składników takich jak mąka, miód czy przyprawy korzenne. Muzeum Toruńskiego Piernika to miejsce gdzie historia ma smak i zapach. Spotkanie poprowadzi Krzysztof Lewandowski z Działu Historii Toruńskiego Piernikarstwa w Muzeum Okręgowym w Toruniu.
To propozycja dla miłośników eksperymentów kulinarnych. Podczas warsztatów w Muzeum Toruńskiego Piernika uczestnicy będą mogli przygotować ciasto według jednego z historycznych przepisów na toruńskie pierniki, a także posłuchać opowieści o dawnych tradycjach piernikarskich, procesie przygotowania ciasta i historii składników takich, jak mąka, miód czy przyprawy korzenne.
Zapisy na bezpłatne warsztaty z prelekcją przyjmowane są drogą mailową: dhtp@muzeum.torun.pl
Ilość miejsc 25.
Miejsce: Muzeum Toruńskiego Piernika, sala warsztatowa, niedziela 19.09.2021, godz. 12.00
Rodzaj imprezy: Warsztaty z prelekcją
Organizator: Muzeum Okręgowe w Toruniu
Bilety: Wstęp bezpłatny