Jako partnerzy projektu, z wielką przyjemnością informujemy o sukcesie wydawnictwa „The Polish Table”!
Publikacja „The Polish Table”/”Mesa polaca”, będąca plonem międzynarodowego projektu badawczego realizowanego przez Panią dr Magdalenę Tomaszewską-Bolałek (kierownik studiów podyplomowych Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie) przy współudziale Muzeum Toruńskiego Piernika, zdobyła pierwsze miejsce w kategorii Food Tourism (Turystyka kulinarna) i drugie miejsce w kategorii Embassy books (Dyplomacja kulinarna) w konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2021.
Gourmand World Cookbook Awards, to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej organizowany od 1994 roku. Co roku w konkursie bierze udział kilkadziesiąt tysięcy książek z całego świata.
„The Polish Table” to bezpłatna publikacja dostępna w języku angielskim i hiszpańskim w formie ebooka. Książkę można pobrać na stronie fundacji Bunkatura: The Polish Table – https://bunkatura.pl/the-polish-table Mesa polaca – https://bunkatura.pl/mesa-polaca.
Zadanie publiczne współfinansowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Dyplomacja publiczna 2020 – nowy wymiar”.
Partnerami projektu są: Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz Hanami.
Już wkrótce kolejne wersje „The Polish Table”: w języku chińskim, japońskim i niemieckim.
Zapraszamy do lektury!