logo_top.png
Weź miodu praśnego... Dawne i współczesne przepisy piernikarskie
10.03.2017Grzegorz Bojanowski106
grafika

Muzeum Toruńskiego Piernika

Wystawa czynna: 25 marca 2017 – 30 lipca 2017

Kuratorzy: Anna Kornelia Jędrzejewska, Krzysztof Lewandowski

Współpraca: Małgorzata Mikulska-Wernerowicz

 

„Weź miodu praśnego…”

tymi słowami rozpoczyna się najstarszy znany przepis na piernik toruński z 1725 roku  zawarty w „Compendium medicum auctum…”. Pierniki stanowią część europejskiego kulinarnego dziedzictwa kulturowego. Wypieki piernikarskie towarzyszyły zarówno wystawnym ucztom jak i domowym uroczystościom. Spożywano je między głównymi posiłkami, w formie deseru, przekąski. Bywały podarunkiem i prezentem, którego kształt - nadawany za pomocą drewnianej lub metalowej formy - niósł ze sobą określone treści związane z tematyką miłosną, rodzinną, religijną, obyczajową.

Przepisy - źródłem wiedzy

Zachowane przepisy pozwalają na poznanie rozmaitości sposobów i rodzajów przygotowania ciasta piernikowego. Są nieocenionym źródłem wiedzy na temat technologii (w tym składników i narzędzi), używanych w danych okresach historycznych do wypieku pierników.

Odtwarzanie dawnych, zapomnianych przepisów

Celem wystawy „Weź miodu praśnego…”. Dawne i współczesne przepisy piernikarskie jest zaprezentowanie różnorodności wybranych receptur na ciasto z dodatkiem przypraw korzennych oraz poszukiwanie odpowiedzi na pytanie jak smakował dawniej piernik? To właśnie gromadzone i przechowywane w toruńskich zbiorach muzealnych i bibliotecznych książki kucharskie pozwalają na próby odtworzenia dawnych, czasem zapomnianych przepisów. Ekspozycja stanowi zatem okazję do przedstawienia tego zasobu zabytkowego.

Przepisy z połowy XV wieku

Głównym elementem plastycznym ekspozycji są symbolicznie zaaranżowane stoły. Pierwszy z nich prezentuje warsztat piernikarza, z potrzebnymi składnikami i narzędziami pracy, drugi zrekonstruowane według receptur wyroby piernikowe. Na planszach przygotowano informacje oraz różne przepisy (najstarsze z poł. XV wieku).

Zostaw swój własny przepis

Aranżację uzupełniają dawne naczynia kuchenne i stołowe z Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz Muzeum Etnograficznego w Toruniu, Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A., zbiorów prywatnych. W przestrzeni wystawy jest możliwość umieszczenia przepisu z  własnych zasobów rodzinnych.

Projekty badawcze i naukowe

Popularyzacji wiedzy na temat dawnych przepisów sprzyjają prowadzone projekty badawcze, naukowe, wydawnicze i wystawiennicze. Do nich zaliczyć można m.in. serię Monumenta Historiae Culinaria (Muzuem Pałac w Wilanowie), działalność Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK (pod opieką prof. Jarosława Dumanowskiego przy Instytucie Historii i Archiwistyki UMK), projekty realizowane w Muzeum Toruńskiego Piernika (wystawy czasowe, wydawnictwa, programy edukacyjne). Ważną funkcję promocyjną pełni w ostatnich latach także Toruński Festiwal Smaków, w ramach którego nagradzane są najciekawsze przepisy regionalne (m.in. Józef Siadak, musztarda piernikowa) oraz Święto Toruńskiego Piernika organizowane przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik S.A.

Warsztaty

Wystawie towarzyszą warsztaty odtwarzania historycznych pierników w ramach prowadzonego przez Muzeum Piernikowego Laboratorium – Akademii Smaku. Dawne receptury mogą stanowić współcześnie inspirację do stworzenia własnego oryginalnego przepisu.

Wyślij link mailem
PDF
DRUKUJ
POWRÓT
WYPOWIEDZ
SIĘ
Czerwiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pi So Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Najbliższe wydarzenia
Polecamy
dom eskenów_resize.jpg
dom mk_resize.jpg